fbpx
Shapes english

Učíme děti TVARY anglicky

V prvních letech své výuky angličtiny jsem s TVARY popravdě trochu bojovala a dostala jsem pocit, že tvary děti prostě nebaví. Bylo mi ale divné, že z jakéhokoliv jiného tématu jsou děti nadšené. Chyba musela být někde jinde. A já jsem se rozhodla, že se tomu podívám na zoubek. Tvary jsou v předškolním věku moc … Učíme děti TVARY anglicky Pokračovat ve čtení »

barvy angličtina

Učíme děti BARVY v angličtině

Barvy tvoří základní slovní zásobu, se kterou se nejmenší děti seznamují, když začínají s angličtinou. Hledáte inspiraci na říkanky, básničky a písničky pro snadnější a efektivnější zapamatování? Jste zde správně – čtěte dál: TIP: malé děti zvládnou najednou třeba jen tři barvy. Procvičováním si je upevní a příště mohou své znalosti rozšířit a navázat. Vysvětlím … Učíme děti BARVY v angličtině Pokračovat ve čtení »

Angličtina pro děti

Jak namotivujete nejmenší děti na lekcích angličtiny?

Motivace je základním hnacím motorem nás všech vedoucí k dosažení určitého cíle. Vyjadřuje souhrn radosti, zvídavosti, pozitivních pocitů, radostného očekávání, které podporují nebo tlumí jedince, aby něco konal nebo nekonal. (Wikipedie)  Jak namotivovujete nejmenší děti na lekcích angličtiny k tomu, aby dávaly pozor, spolupracovaly, nevyrušovaly ostatní děti a navíc směřovaly ke splnění společnému cíli? V … Jak namotivujete nejmenší děti na lekcích angličtiny? Pokračovat ve čtení »

lekce angličtiny děti

10 kroků k povedené lekci angličtiny pro školkové děti

Nachystáte si skvělou lekci, přípravy vám zaberou celý víkend ne-li týden, máte nastříhané a zalaminované obrázky, flash karty, celou tašku propriet, naučenou novou básničku, písničku, vytištěné pracovní listy a těšíte se na další lekci. Děti přicházejí do třídy a začínají si hrát s hračkami, od kterých je nemůžete odtrhnout i když byste chtěli už začít. … 10 kroků k povedené lekci angličtiny pro školkové děti Pokračovat ve čtení »

Anglické pomůcky z dětského pokojíčku

Hledáte pomůcky pro výuku své angličtiny, které nestojí majlant a vsadím se, že je máte doma pěkně po ruce? Chcete procvičovat angličtinu jinak než vyplňováním cvičení a šprtáním gramatiky? Potom čtěte dále. V článku jsem pro vás sepsala 10 pomůcek z dětského pokojíčku. Máte-li děti, které s vámi vyrůstají, pak kromě funkcí rodiče,vychovatelky, ošetřovatelky, uklízečky, … Anglické pomůcky z dětského pokojíčku Pokračovat ve čtení »

Oblékněte si medvěda – ZIMNÍ OBLEČENÍ v angličtině

Zimní oblečení patří neodmyslitelně k lednové angličtině. Výhodou tématu je, že má každé dítko celou slovní zásobu pěkně po ruce v šatně, takže není potřeba je ukazovat pomocí obrázkových karet flashcards. KABÁT, BUNDA, PALČÁKY, VYSOKÉ BOTY, ČEPICE, ŠÁLA A SVETR. Slovní zásobu i s výslovností můžete představit dětem pomocí aplikace Quizlet zde. K procvičení oblékáme sebe, své plyšáky a také … Oblékněte si medvěda – ZIMNÍ OBLEČENÍ v angličtině Pokračovat ve čtení »

Youtubová videa do ucha? Proč ne?

Chtěla byste co nejvíce poslouchat a zarýt si angličtinu pod kůži, ale stále pořádně nevíte jak? V tomto článku najdete tipy a triky jak na to.  Co když ale nemáte dostatek dat, abyste si pustila Youtube u vody, na chatě nebo na výletě, když na to konečně máte čas? Mám pro vás rychlé a snadné řešení! Pssst! … Youtubová videa do ucha? Proč ne? Pokračovat ve čtení »

Jak na slovní zásobu?

Metod na naučení slovní zásoby je nespočet. V minulém článku jsem psala o tom, jak (ne)učit slovíčka malé děti. To se samozřejmě dá aplikovat i na dospělé, ale ti se učí úplně jinak než malé děti. Jelikož máme všichni odlišné predispozice, jazykové nadání, učební styl i další zájmy a priority, různé metody fungují na různé studenty … Jak na slovní zásobu? Pokračovat ve čtení »

Jak zchladit angličtinu přes léto, aby úplně nevychladla?

Konečně nastaly prázdniny! Děti se jich nemohly jistě dočkat, přestože minulý školní rok byl ve všech ohledech “zvláštní” a děti ho velkou většinu strávily doma.  Už nějakou dobu tady máme léto v plném proudu. Sluníčko pálí tak, že se nedá moc pracovat na zahradě, trávíme více času u vody nebo schovaní pěkně ve stínu a … Jak zchladit angličtinu přes léto, aby úplně nevychladla? Pokračovat ve čtení »

Jak (ne)učit děti nová slovíčka?

Na výuku face-to-face neboli off-line, s sebou tahám velkou tašku aktivit. Nazvala jsem si ji pracovně ETT (English Teacher Toolkit). Je to taška se všemi věcmi, které na lekcích využívám. Kromě papírů (bílých a barevných), nůžek, lepidel, vodových barev, štětců, kartiček (flashcards), zde najdete i bublifuk, hrací kostky, magnety, kolíčky na prádlo, krabičku (mystery box), pexesa, … Jak (ne)učit děti nová slovíčka? Pokračovat ve čtení »

SKLENIČKA VDĚČNOSTI – kreativní, terapeutické a osobní cvičení na psaní v angličtině

Nedávno jsem se naučila pracovat s vděčností, jakožto nástrojem pro přitahování energie do svého života. Věřím, že v co svou energii vkládám, to si do svého života také přitahuji. Ráda bych se s vámi proto podělila o jednoduchou aktivitu, pomocí které si můžete procvičit vyjadřování své vděčnost a zlepšit si tak kvalitu svých dnů. Navíc si procvičíte … SKLENIČKA VDĚČNOSTI – kreativní, terapeutické a osobní cvičení na psaní v angličtině Pokračovat ve čtení »

Hubneme s angličtinou

Trápíte se s nadváhou, hubnutím, dietami nebo máte rády různé pohledy na stravu? Chcete se dozvědět o stravovacích programech v Anglii, jak fungují a že si díky nim můžete vylepšit svou angličtinu? Je-li výživa vašim tématem, měla byste uvažovat také nad jejím propojením s jazykovým studiem. Hubnu celý život. Vždycky jsem byla obrovská, a proto jsem se … Hubneme s angličtinou Pokračovat ve čtení »

„Messy Play“ aneb „nepořádné hraní“ pro výuku (nejenom) angličtiny

Že jste o tom nikdy neslyšela? Když se nám v Anglii narodil Sam, hledala jsem skupinky pro maminky s malými dětmi, kde bych si mohla v klidu poklábosit a malý by si našel kamarády. Najít takovou skupinku je docela jednoduché. Pořádají je místní spolky, kostely nebo speciálně určená centra, která opravdu najdete i v malých vesničkách. Často je najdete … „Messy Play“ aneb „nepořádné hraní“ pro výuku (nejenom) angličtiny Pokračovat ve čtení »

7♥️ tipů jak si zapamatovat NEPRAVIDELNÁ SLOVESA

Slovesa hrají v každém jazyce velmi důležitou roli. Říkají nám, co kdo DĚLÁ a bez nich nesložíme celou jedinou větu. „I mmm Michaela and I mmmm from the Czech Republic. I mmmm a husband, two kids and two cats.“ Zatímco pravidelná slovesa nejsou až tak složitá, z nepravidelných se nám dokáže pořádně zatočit hlava. Jak si lépe zapamatujete … 7♥️ tipů jak si zapamatovat NEPRAVIDELNÁ SLOVESA Pokračovat ve čtení »

eJOY English – kapka, která by neměla chybět ve vašem prohlížeči Chrome

Už vícekrát jsem ve svých článcích i v příspěvcích na Facebooku zmiňovala, jak velkou a důležitou roli hraje při výuce jazyků čtení. Čtením si nejenom osvojujete a opakujete slovní zásobu, učíte se a automatizujete si fráze, idiomy, rčení, ale i snadno a nenápadně pracujete na své gramatice. Jak si můžete čtení co nejvíce usnadnit, zefektivnit, zrychlit … eJOY English – kapka, která by neměla chybět ve vašem prohlížeči Chrome Pokračovat ve čtení »

Velikonoce (Easter) 🐰🐤🌷

  „Eastertime is lots of fun, That´s when the Easter bunny comes, Put your basket out and wait; Wake up when the church bells ring, Then go to church and sing, sing, sing.“ autor: neznámý   Křesťanské oslavy u nás i v UK Velikonoce jsou pro většinu lidí symbolem příchodu jara, pomlázky, barvení vajíček a … Velikonoce (Easter) 🐰🐤🌷 Pokračovat ve čtení »

Učte se angličtinu posloucháním písniček

Svým studentkám se snažím neustále opakovat, že angličtinu se člověk nenaučí pouhým „sezením v lavici“, které se mimochodem pro mnohé od minulého roku díky online lekcím změnilo ve válení se v posteli, posezeníčku na lehátku na sluníčku nebo třeba v turecký sed v pohodlí vašeho gauče. V dnešní době můžete mít své lekce odkudkoliv. Nejvíce však jazyku dáte, budete-li … Učte se angličtinu posloucháním písniček Pokračovat ve čtení »

„I cesta může být cíl.“ Aneb jak vědět, jak vykročit a kam pokračovat?

Ať už s angličtinou začínáte, znovu začínáte, začínáte po několikráte, nebo jste na už docela dobré úrovni, je super nápad stanovit si cíle, vědět, kde právě jste, kam směřujete, a čeho byste chtěla dosáhnout. Uvařte si dobrý šálek čaje nebo kávy, nalijte si klidně pohárek vína a zkuste se zamyslet a odpovědět si na následující otázky. … „I cesta může být cíl.“ Aneb jak vědět, jak vykročit a kam pokračovat? Pokračovat ve čtení »

5 deskových her, které baví malé i velké a můžete je hrát v angličtině

Své hodiny připravuji tak, aby byly co nejinteraktivnější. Od malých dětí přes teenagery po dospělé si hodně hrajeme, hrajeme hry, předstíráme, že jsme v anglickém prostředí, navozujeme vhodné jazykové situace… Včera jsem byla s mými kluky na rybníku a oni se snažili naučit bruslit. Čím více se snažili, tím více padali. Byli ze sebe smutní, … 5 deskových her, které baví malé i velké a můžete je hrát v angličtině Pokračovat ve čtení »

Evoluční přešlapy mého online vyučování

Když jsem přesně před rokem přecházela z offline lekcí k online kvůli pandemii koronaviru, neměla jsem s online prostředím žádnou zkušenost. Popravdě se mi do něho ani nechtělo. Skupinové lekce naživo skončily ze dne na den, a protože vidina otevření systému byla v nedohlednu, ani mi nic jiného nezbývalo. Snažila jsem se zapůsobit na výuku jednotlivců – one-to-one. První … Evoluční přešlapy mého online vyučování Pokračovat ve čtení »

Míša Karkošková